- Συμφωνία, που καθορίζει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) της Κύπρου και του Ισραήλ, υπέγραψε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Υπουργός Υποδομών του Ισραήλ Ούζι Λαντάου, στην παρουσία και του Υπουργού Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη.
Η συμφωνία κρίνεται υψίστης σημασίας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς, αφενός ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο θαλάσσιο υπέδαφος μεταξύ των δύο χωρών και αφετέρου στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία επαναβεβαίωσε ο άλλος ισχυρός περιφερειακός παίκτης.
Η Συμφωνία αποτελεί περαιτέρω βήμα κατοχύρωσης της ΑΟΖ της Κύπρου, «γεμίζοντας» το κενό μεταξύ Αιγύπτου και Λιβάνου, γειτονικές χώρες με τις οποίες ήδη βρίσκονται ανάλογες συμφωνίες σε ισχύ. Δημιουργεί, δε, τις προϋποθέσεις και για συνεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου, με μία ιδιαίτερα ισχυρή χώρα.
Στενή σχέση
Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία αναφέρει ότι η Συμφωνία -η οποία αναμένεται να επικυρωθεί σύντομα από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών- αντικατοπτρίζει τη στενή και συνεχή συνεργασία της Κύπρου και του Ισραήλ. «Υπό το φως της πρόσφατης ανακάλυψης πλούσιων φυσικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οριοθέτηση των συνόρων του Ισραήλ θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ζωτικών οικονομικών συμφερόντων του Ισραήλ, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές και σαφήνεια στους γείτονες του Ισραήλ, ως προς την ακριβή τοποθεσία των θαλάσσιων συνόρων του Ισραήλ και ως προς τα δικαιώματά του στους φυσικούς θαλάσσιους πόρους», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Και οι Τούρκοι;
Η Συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε σε μια χρονική συγκυρία όπου Τουρκία και Ισραήλ, δύο διαχρονικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, έχουν ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις και πολλά προβλήματα. Το Ισραήλ έχει ήδη προβεί σε πολλά ανοίγματα, τόσο προς την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και προς την Ελλάδα, τα οποία εμφανέστατα ενοχλούν την Άγκυρα.
Τις τελευταίες ημέρες, απασχολούσαν εκ νέου τον τουρκικό Τύπο. Πρόσφατα, η «Γενί Σαφάκ» έγραφε ότι «στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας προσετέθη τώρα και κάτι το καινούργιο. Στο εξής οι ανάγκες των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων θα αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία». Σημείωναν, παράλληλα, το γεγονός πως ο Μάρκος Κυπριανού είχε αρκετές επαφές τον τελευταίο καιρό με τον Ισραηλινό ομόλογό του, αναφέροντας ότι «όλα αυτά προκαλούν εξελίξεις που προκαλούν ενόχληση στην Τουρκία». Έκαναν, επίσης, λόγο για προσπάθειες δημιουργίας άξονα Τελ Αβίβ-Λευκωσίας-Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να δημιουργηθεί ένα εχθρικό μπλοκ κατά της Τουρκίας και να περιοριστεί ο τομέας δράσης της Άγκυρας.
Με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει, με τη χρήση του πολεμικού ναυτικού της, στο παρελθόν παρενοχλήσει σκάφη ξένων συμφερόντων, τα οποία διενεργούσαν έρευνες στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου για εύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδρασή της στις νέες ενεργειακές συνθήκες που δημιουργούνται. Αν, δηλαδή, θα προσπαθήσει με την ίδια αναίδεια να κάνει επίδειξη ισχύος στη θάλασσα της Κύπρου, εάν οι έρευνες που διεξάγονται αφορούν άμεσα και το Ισραήλ, που έχει εξίσου ικανούς μηχανισμούς αντίδρασης και που δεν δίστασε, πρόσφατα, να επιτεθεί στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που μετέφερε απλούς πολίτες προς τη Γάζα.
Συνεκμετάλλευση;
Η υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ για τον καθορισμό της μεταξύ τους Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης, είναι σημαντική τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής πλευράς, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.
«Πρόκειται για μια πολιτική επιτυχία για την Κύπρο και τα εύσημα δικαιωματικά πάνε στην Κυβέρνηση», πρόσθεσε. Με τέτοιες συμφωνίες διασφαλίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δίνονται απαντήσεις στις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες και απαιτήσεις, τόνισε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίζει τη θέση και το ρόλο της στην περιοχή, αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ, στο πρότυπο της Συμφωνίας που έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο», υπογράμμισε. Μια τέτοια συμφωνία θα βοηθήσει τις δύο χώρες στο να προχωρήσουν στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τους, από τα οποία θα προκύψουν τεράστια οικονομικά οφέλη για τον τόπο και το λαό, σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, εκτιμά.
Εφημερίδα Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της "πηγής"; των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.